Harry Blom-beraad

Ben je lid van een IvD, onderzoeker, biotechnicus of analist, of vanuit een andere rol direct betrokken bij dierproeven? NCad en IvD-Platform nodigen je uit om tijdens een Harry Blom-beraad kennis, ervaringen en visies over dierenwelzijn en kwaliteit, met elkaar te delen. Het beraad is informatief, inspirerend en laagdrempelig.

 De in 2018 overleden proefdierdeskundige Harry Blom maakte zich sterk om binnen het dierexperimentele werkveld actief kennis met elkaar te delen en dilemma’s te adresseren. Vanwege zijn bijdrage aan het werkveld hebben we samen met het NCad gemeend een speciaal beraad over verschillende aspecten van dierenwelzijn naar hem te vernoemen.

In elk Harry Blom-beraad wordt een dilemma in de huidige onderzoekspraktijk vanuit verschillende oogpunten belicht. En gaan we de discussie met elkaar aan. Dit kan leiden tot een adviestraject door het NCad, de vorming van een werkgroep of een andere actie, maar het beraad is daar niet primair op gericht. Elke bijeenkomst organiseren we op een prettige locatie onder het genot van een hapje en een drankje.

Meld je nu aan voor het Harry Blom-beraad!

Woensdag 11 november van 14.00 uur tot 16.00 uur organiseert het NCad samen met het IvD-Platform het volgende het volgende Harry Blomberaad. Ons onderwerp deze keer:

‘Een verschil van dag en nacht’ 

Dag-nachtritmes hebben invloed op je proefdier en de uitkomsten van je dierproef. Hoe ga je daar goed mee om? Hierover gaan meerdere deskundigen hun onderzoeksbevindingen en visie geven.

Gemakkelijk meedoen!
Het wordt natuurlijk een digitale bijeenkomst. Je kunt daarom gewoon thuis meekijken. En ook meedoen en vragen stellen! Onze gastsprekers, of beter gezegd de deskundigen, komen hiervoor naar een studio. Het wordt dus wel een levendige bijeenkomst. We houden zo vast aan een laagdrempelige opzet met als doel kennis en ervaringen delen.

Voor wie?
Het Harry Blomberaad is voor IvD-leden, onderzoekers, biotechnici en verder direct betrokkenen. Met als doel ‘in vertrouwen’ kennis en ervaringen met elkaar delen.

Programma:

 • 14.00 uur
  Waarom dit onderwerp?
  Ashna Ramkisoensing - Secretaris Instantie voor Dierenwelzijn, LUMC
 • 14.10 uur
  Het circadiane systeem: onze innerlijke klok(ken)
  Prof. dr. Andries Kalsbeek, KNAW

  De centrale klok van dit innerlijk ritme bevindt zich in onze hersenen, precies boven de kruising van de oogzenuwen. De genetische blauwdruk voor deze innerlijke ritmes werd ontdekt in 1971 door onderzoek aan fruitvliegjes en resulteerde in de nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde in 2017. Ondertussen is duidelijk dat dit moleculaire klokmechanisme overal in ons lichaam aanwezig is. Grote vraag is nu hoe zorgen we dat al deze klokken gelijk blijven lopen?
 • 14.30 uur
  Effecten van licht op ritmiek
  Roelof Hut, RUG

  Roelof Hut is hoogleraar chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal ingaan op de invloed van licht op ritmiek en ook op de interne coherentie van ritmiek.
 • 14.50 uur
  Timing is everything: voorbeelden uit metabool onderzoek
  Sander Kooiman, Postdoctoral Researcher, LUMC

  Gemakshalve worden de meeste experimentele handelingen overdag verricht, maar is dat wel de beste keuze? Muizen zijn nachtdieren en hoe leuk zou jij het vinden om uit je slaap gehaald te worden om bijvoorbeeld op een loopband te gaan lopen? Ik zal een aantal voorbeelden geven waarin de timing van het experiment niet alleen de mate van ongerief bepaalt, maar ook nog eens de uitkomst van het experiment.
 • 15.10 uur
  Biologische klok en klinische relevantie: vertaalslag naar de mens
  Laura Kervezee, PhD Postdoctoral fellow, Cell and Chemical Biology, LUMC

  Dag-nachtritmes beïnvloeden alle aspecten van de fysiologie, ook in mensen. Deze ritmes hebben allerlei klinische toepassingen, waaronder het verbeteren van de werking van medicijnen. Wat is hier al over bekend? En welke inzichten kan humaan onderzoek ons brengen?
 • 15.30 uur – 16.00 uur
  Discussie voor alle deelnemers met hiervoor genoemde experts onder leiding van NCad-lid dr. Monique Janssens, om zo met elkaar ervaringen en inzichten te delen!

Meld je aan op de website van het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid www.ncadierproevenbeleid.nl


Word lid van DALAS

 • U ontvangt Biotechniek 6 keer per jaar
 • krijg je korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
 • mag je deelnemen aan Themadagen
 • toegang tot myBV
Word lid