Zorgen over oproep onderzoek dierlijke antilichamen te verbieden

Spaanse en Nederlandse wetenschappers hebben gewezen op de bezorgdheid van de biomedische onderzoeksgemeenschap over de aanbevelingen van de Europese Commissie om antilichamen van dieren te vervangen.
De aanbeveling, uitgegeven door het EU-referentielaboratorium voor alternatieven voor dierproeven (EURL ECVAM), suggereert dat dierlijke antilichamen niet langer geschikt zijn voor het beoogde doel en moeten worden vervangen door niet van dieren afkomstige alternatieven.

In een Nature Methods-publicatie deze maand weerlegden leden van de Spaanse COSCE-transparantieovereenkomst, met de steun van EARA, enkele van de beweringen in het ECVAM-rapport over de beschikbaarheid en prestaties van niet van dieren afkomstige antilichamen, waarbij ze stellen dat er “een vertekend beeld wordt gegeven van de huidige mogelijkheden voor antilichamen van niet-dierlijke oorsprong ”.  In een commentaar op het NM-artikel zei Kirk Leech, uitvoerend directeur van EARA: “Dierlijke antilichamen hebben enorme voordelen opgeleverd bij het bestrijden van ziekten. De Spaanse biomedische gemeenschap en EARA hebben zeer belangrijke zorgen geuit over de haalbaarheid van een omschakeling van hen, waarmee de lidstaten en de Europese Commissie rekening moeten houden. "

Ook deze maand publiceerde het Nationaal Comité voor de bescherming van dieren voor wetenschappelijke doeleinden (NCad), een overheidsinstantie die zich inzet voor het verminderen van het aantal dieren dat voor onderzoek wordt gebruikt, een beleidsbrief waarin zij haar zorgen over het ECVAM-rapport uitspreekt. NCad concludeerde dat ‘een volledig verbod op het gebruik van dieren voor de productie van antilichamen, zoals het rapport aanbeveelt, daarom voorbarig lijkt’.

Posted in Proefdierkundig nieuws on okt 23, 2020

Word lid van DALAS

  • Je ontvangt Biotechniek zes keer per jaar
  • Je krijgt korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
  • Mag je deelnemen aan Themadagen
  • Het DALAS-lidmaatschap is 25 euro per jaar
  • Combineer je lidmaatschap met het Engelstalige tijdschrift Laboratory Animals
  • Toegang tot het besloten gedeelte van de website
Word lid