Apparaat houdt donorogen levend voor gebruik in onderzoek

Een internationaal team, gecoördineerd door het Centrum voor Genomische Regelgeving, Barcelona, Spanje, creëert een apparaat dat de ogen van overleden donoren in leven houdt voor gebruik bij klinisch onderzoek.

Het apparaat (ECaBox) is een doorzichtige doos die de omstandigheden in het menselijk oog nabootst, de oogtemperatuur en pH-waarde op peil houdt, bloedstolsels vermijdt en metabolisch afval en gifstoffen verwijdert. Door de huidige technologische beperkingen kunnen de ogen slechts 48 uur bij 4 ° C worden gehouden voordat ze onomkeerbaar worden afgebroken. Het team gelooft dat de nieuwe methode dierproeven kan vervangen en ook de beperkingen van menselijke organoïden zal vermijden door de ogen minstens een maand gezond te kunnen houden. Dit geeft onderzoekers de tijd om de werkzaamheid, efficiëntie en veiligheid van nieuwe regeneratieve therapieën en het testen van geneesmiddelen te beoordelen.
Slechtziendheid treft wereldwijd meer dan 250 miljoen mensen, waarvan zesendertig miljoen mensen blind zijn. Het project heeft 3,5 miljoen euro ontvangen van het onderzoeksprogramma Future and Emerging Technologies Open van de Europese Unie, dat radicale nieuwe technologieën financiert.

Posted in Proefdierkundig nieuws on jan 18, 2021.

Word lid van DALAS

  • U ontvangt Biotechniek 6 keer per jaar
  • krijg je korting bij inschrijving voor de Biotechnische Dagen
  • mag je deelnemen aan Themadagen
  • toegang tot myBV
Word lid